Espoon tuomiokirkko

Espoon tuomiokirkko sijaitsee Espoon keskuksessa, Pappilanmäen kirkonmäellä, Espoonjoen rannalla. Apostoli Matteukselle pyhitettyä harmaata kivikirkkoa pidetään Espoon tärkeimpänä historiallisena rakennuksena. Tuomiokirkko Espoon kirkosta tuli vasta vuonna 2004, Espoon eriytyessä Helsingistä

Historia

Espoon tuomiokirkko on yksi vanhimmista säilyneistä rakennuksista pääkaupunkiseudulla. Kirkon vanhimmat osat ovat peräisin 1480-luvulta. Kirkon saarnastuoli sekä penkit ovat uskonpuhdistuksen jälkeiseltä ajalta, 1500-luvun alkupuolella. 1700-luvun lopusta lähtien kirkossa on ollut myös urut, sekä kellotapuli. 1820-luvulla kirkkoa laajennettiin ristinmuotoon, jolloin osa maalauksista tuhoutui ja osa keskiaikaisista kalkkikivimaalauksista maalattiin piiloon. Esille maalaukset tulivat 1930-luvulla korjaustöiden yhteydessä. Viimeisimmät korjaustyöt kirkossa on tehty 1980-luvulla, jolloin alttari siirrettiin keskelle kirkkoa ja sen yläpuolelle ripustettiin alkuperäinen restauroitu puinen krusifiksi, joka on peräisin 1400-luvulta.

Nykyaika

Espoon tuomiokirkossa on nykyisin Veikko Virtasen vuonna 1967 rakentamat urut, joissa on 38 äänikertaa. Veikko Virtanen Oy on Suomen johtava urkujen valmistaja ja restauroija, vaikkakin urkujenrakentaja itse on siirtänyt toiminnan jo seuraavalle sukupolvelle.

Kirkko ympäröin noin yhdentoista hehtaarin kokoinen hautausmaa, jossa on oma osastonsa sankarihaudoille, sekä sotaveteraaneille.

Kirkko on suosittu paikka konserttien järjestämiseen sekä erittäin haluttu vihkikirkko. Kesäisin kirkossa järjestetään Urkuyö ja aaria yökonserttifestivaali. Tapahtuma kestää kesän yli tarjoten torstai iltaisin monipuolisia klassisen musiikin konsertteja, joissa esiintyy alan huippuja, kuten baritoni Jorma Hynninen. Festivaali juhlii kolmekymmenvuotista taipalettaan kesällä 2016.